Uit de nieuwsbrief Interval van Huismuziek Twente

 

Interval december 2018

Nieuwjaarsreceptie 2019

 

 

 

Het bestuur nodigt alle leden van harte uit om op de Nieuwjaarsreceptie op zaterdag 12 januari 2019, van 13.30 tot 16.00 uur, het nieuwe jaar in te luiden. Volgens de traditie van ondertussen vele jaren horen daar natuurlijk kniepertjes en glühwein bij, maar er is ook een vernieuwing, zo wordt de plek van samenkomst nu het Kulturhus, Marktstraat 23, 7622 CP Borne. Parkeren kan gratis in de parkeerkelder 'De Bijenkorf' onder het gebouw. Als je een navigatiesysteem gebruikt, moet je Bekenhorst 8, Borne intoetsen en dan kom je er vanzelf. 

Andere mogelijkheid: het parkeerterrein 'De Haven', rechts van het Kulturhus. Hier moet je een parkeerschijf moet gebruiken!  

 

De muziek, die gespeeld wordt, wordt uitgezocht door Maaike Dessens en Gerrit Baas zal deze middag leiden.

            Een recordaantal aanwezigen, dat zou een prachtige start zijn voor het nieuwe jaar!

            Geef wel even vóór 5 januari je komst op bij Erna Hilgerink, b.hilgerink@home.nl of telefoon 053-4774083.

 

 

 

Interval november 2018

                    

         Wat het nieuwe jaar ons verder gaat brengen:

 

 

De data voor de verschillende groepen vanaf januari tot en met mei 2019 zijn inmiddels bekend en staan in de agenda op deze website. Verder zijn er enkele speciale momenten:

 

 

  • op 9 maart 2019 vindt de Algemene Ledenvergadering plaats, ook in het Kulturhus te Borne. De vergadering zelf staat gepland van 13 tot 14 uur, daarna spelen we van 14 tot 16 uur onder leiding van Maaike Dessens.
  • Op 6 april 2019 is er een grote samenspeeldag, dit keer in het fameuze Oeler Schooltje, Vöckersweg 24, 7554 RK Hengelo. De muzikale leiding voor deze dag berust bij Anna Stegmann. Informatie hierover volgt nog!!!

 

 

Wat is geweest…

Samenspelen met Ester van der Veen

Zo’n prachtige zonovergoten dag was het op 13 oktober, toen bijna dertig leden van Huismuziek bij elkaar kwamen bij en in de Stiftsschool… Eigenlijk jammer om binnen te gaan zitten, maar muziek maken is natuurlijk ook een groot genoegen! Dirigente-van-de-dag Ester van der Veen had een mooi programma bij elkaar gebracht dat uitging van de muziek van Venetië omstreeks 1600 en de invloed daarvan buiten Italië, en met de energie die we zo goed van Ester kennen, gingen we aan de slag. Dat leidde tot allerlei nieuwe muzikale ervaringen, muziek van Orlando di Lasso of van Banchieri speel ik niet elke dag, en we leerden ook enkele echte Estermuziektermen, zoals de ‘struikelrust’ en ‘spooktonen’ waar we volgens haar niet bang voor moesten zijn. Trekjes van die Venetiaanse muziek zoals de dubbelkorigheid brachten wel een niet-muzikale zaak aan het licht: velen van ons schuiven niet meer zo gemakkelijk door een oerwoud van muzieklessenaars op zoek naar een nieuwe plek in een ander koor. Gelukkig kwamen we daar wel doorheen, net zoals de tenoren toch echt aan het spelen kwamen nadat andere stemmen veel aandacht hadden gekregen. En, ook dat past bij de gedrevenheid van Ester, het was al duidelijk 4 uur geweest toen we haar waarschuwden dat het echt afgelopen was. Wat mij betreft: een heerlijke muziekmiddag! 

 

                    

 

                

Interval juni 2018

 

Wat is geweest…

 

Samenspel in Weerselo, met María Martínez Ayerza.

 

 

                                                                foto martina

 

Op 7 april 2018, de eerste echte zomerse lentedag, kwamen we als leden van Huismuziek Twente bijeen in de Stiftschool te Weerselo. Ons doel: samen muziek van grote componisten tot klinken brengen. De ontvangst, deze keer door de speelgroep Hengelo, was als vanouds allerhartelijkst, met koffie en allerlei lekkers waaronder Mozart-Kugeln (uit Salzburg natuurlijk). Heel toepasselijk, want voor deze dag stond de ouverture van Die Zauberflöte op het programma.

De enthousiastelingen die wél konden komen, we waren al met al met 22 personen, brachten de tijd door met aangename kout tot het startsein werd gegeven om onze instrumenten tevoorschijn te halen.

Vanaf dat moment was de leiding in de zeer bekwame handen van María Martínez Ayerza, bekend van ensembles als The Royal Wind Music, die voor het eerst een samenspeldag verzorgde voor Huismuziek Twente. María had een heel afwisselend programma samengesteld: van late renaissance tot de swingmuziek van Glenn Miller!

We startten met een canzon van Giovanni Gabrieli dat toch wat moeilijker bleek te zijn dan het er uit zag. Daarna volgden Mozarts ouverture voor Die Zauberflöte en van Rachmaninoff Blazhen muzh, een deel uit zijn grote koorwerk Vespers. We sloten af met Glenn Miller, jawel, die van Moonlight Serenade! Vooraf was er vooral bij de altspelers enige paniek omdat de partituur er echt moeilijk uitzag, maar María wist die spanning prima weg te werken en na een half uur klonk het stuk heel mooi. Zoiets kan dus ook op blokfluit. Al die muziek zal nog lang in onze gedachten nazingen.

Tussendoor hadden we een paar kleine pauzes en een langere pauze tussen de middag, die we besteedden aan het consumeren van hapjes en drankjes en de gebonden tomatensoep van het Stiftrestaurant, waarvan ik het recept wel zou willen hebben. Ook was het prettig om in die pauzes enige trouwe Huismuziekleden wat nader te leren kennen en bovendien kon dat allemaal in echt stralend, zomers aandoend weer! Het hartelijke welkom door Louise van Haaften en het dankwoord van Thijs Weststrate deden dirigente María zichtbaar goed. De dank van alle aanwezigen voor haar inzet werd concreet gemaakt met een fles Mesta, wijn uit Cuenca (Spanje) waar María geboren is, en een stukje Oud Oldenzaal (ja, die kaas bestaat echt!), maar volgens Thijs had die naam niets met de deelnemers te maken… Al met al was het een dag om niet snel te vergeten, met heerlijk weer, een prima organisatie en prachtige muziek. Graag tot ziens in Weerselo!

 

Nieuwjaarsreceptie en speelmiddag - 13 januari 2018

 

Tradities zijn er om het leven te veraangenamen. De Nieuwjaarsmiddag van Huismuziek is zo‟n heerlijk begin van het nieuwe Huismuziekjaar. Vertrouwd is het gezellige geroezemoes aan het begin. Circa 25 leden van Huismuziek Twente wensen elkaar de beste wensen. In de sfeervolle zaal van het

Stiftschooltje knisperen de kruimelende kniepertjes direct al onder onze voeten. De basis voor een mooie speelmiddag!

Maaike Dessens stond deze middag garant voor een goede voorbereiding en leiding. Zij had ons een gevarieerd en overvloedig repertoire toegestuurd. De zaalopstelling deelde zij dubbelkorig in.

We begonnen met V’amo di core dat Wolfgang Amadeus Mozart in 1782 schreef. Dit bleek een driekorige canon te zijn en dat past mooi in de jaren geleden door Arie Koorneef ingestelde traditie van een nieuwjaarscanon. Mozart had het alleen een beetje merkwaardig op papier gezet, maar dat legde,Maaike net zo lang uit tot we het snapten.

De Intrade en Paduana van Johann Schop zijn twee delen uit een Suite van deftige dansen. Hij schreef het ergens tussen 1590 en 1667. Ik moest al weer aan Arie denken die ons altijd wees op de eerbiedwaardige leeftijd, die sommige componisten in oude tijden toch bereikten.

FANFARE FOR A FESTIVAL van Colin Hand (1929-2015) baarde bij het thuis studeren veel muzikanten zorgen. Vanaf de bladmuziek leek het een grillig ritme, maar Maaike stelde ons gerust: “Het gaat lukken.”En dat deed het, maestoso.

In de pauze was er weer een glaasje glühwein of een kopje thee met nog meer kniepertjes. Dit alles werd, met assistentie van het bestuur, in de puntjes verzorgd door Willy Margadant, die daarmee ook al een traditie heeft opgebouwd.

Na de pauze kwam Canzon XXIV a 8 uit 1608 van Gioseffo Guami, alweer een dubbelkorig stuk. Fijn om te spelen en mooi om te horen. Als laatste nummer stond BATTAGLIA A DOPPIO CORO van Adriano Banchieri op de standaard. Een dubbelkorig strijdlied waarmee we een fijne speelmiddag afsloten.

Maaike wenste iedereen een fijn muzikaal jaar. Tot slot ruimden we met z‟n allen de zaal op met een hoofdrol voor Erna die de kniepertjeskruimels bijeen veegde.

En ja, twee delen van Bataglia a 8 van Gabrieli en Taffel-Consort van Simpon bleven ongespeeld. Die hebben we dus nog te goed voor een volgende keer. Daar zetten we wellicht in de toekomst de traditie mee voort!

 

Interval december 2017.

                                                           

Wat is geweest:

Vitaliteitsbeurs Enschede  31-10-2017.

Een Vitaliteitsbeurs, daar mag Huismuziek niet ontbreken vond men in de groep Enschede en het Ad Hoc Ensemble, al was het alleen maar om te laten zien hoe gezamenlijk muziek maken mensen vitaal houdt. Vandaar dan ook dat verschillende Huismuziekleden afgelopen oktober actief waren op de Vitaliteitsbeurs in Enschede. Het werd nog veel vitaler toen er bovendien twee andere generaties ook aanwezig bleken! De foto’s laten er iets van zien.